10 måter å holde deg selv ansvarlig på

Hvis jeg spurte deg om det er viktig å spise sunn mat, så ville du sagt «selvsagt», ikke sant? Og hvis jeg spurte deg om trening var viktig for helse og velvære, så ville du mest sannsynlig respondert med et ja. Så hvis vi vet at kosthold og trening er den magiske formulaen for å leve et pulserende og sunt liv, hvorfor gjør vi ikke det? Hvorfor prioriterer vi den ene over den andre? Hvorfor setter vi den ene på vent helt til vi får en wake-up call som at legen sier vi har høyt blodtrykk eller at vi blir kjempesliten av å gå opp trappa på kjøpesenteret?

Min erfaring, etter å ha jobbet med mange individer på Monolitten CrossFit, er at nøkkelen er ansvarliggjøring. Vi er villige til å skuffe oss selv gang på gang, men hvis noen andre regner med oss, så møter vi opp for dem.

Vi møter opp for andre fordi vi ikke vil skuffe dem, men allikevel er vi villige til å skuffe oss selv igjen og igjen.  Vi rettferdiggjør hvorfor vi ikke kan følge kostholdsplanen vår, vi lager unnskyldninger for hvorfor vi må droppe treningen i dag – og følger opp med et løfte om å prøve igjen i morgen – eller enda bedre, å starte på nytt på mandag. Samtidig foregår det en ubevisst lagring av alle de gangene vi ikke stilte opp for oss selv, og over tid begynner vi å se på oss selv som udugelige, ute av stand til å få til det vi vil og mentalt svake.

Å regne med at andre skal holde oss ansvarlige er OK – på kort sikt. Denne assistansen trenger vi når vi akkurat har startet med noe. Vi trenger oppmuntringen og støtten mens vi utvikler gode vaner. På Monolitten har vi et rammeverk for å hjelpe de som ønsker å komme i gang. Det handler om ansvarliggjøring. Vi sender påminnelser, vi sjekker inn med folk, vi anerkjenner deg hver gang du går gjennom døren, vi gir high-fives (vel, ikke akkurat nå), vi følger opp og vi feirer sammen med deg hver gang du når en milepæl.

Fellesskapet av medmedlemmer hjelper også til. Den personen som alltid er på samme time som deg merker når du ikke har vært der og sender deg en hyggelig melding for å høre hvordan du har det. Vi sørger for at du vet at du ikke er glemt, og at vi vil ha deg her.

Samtidig så er dette sannheten som gjør vondt litt: uansett hvor mye arbeid som legges ned for å holde deg ansvarlig, så er det til syvende og sist opp til deg. Det er opp til deg å ta bevisste valg hver dag for å nærme deg målene dine. Vi vil alltid heie på deg og hjelpe deg, men hvis du ikke har tro på prosessen, så vil det ikke fungere på lang sikt.

Så hvordan kan vi slutte å svikte oss selv, og skape et sikkerhetsnett for å nå målene våre?

Her er 10 tips du kan bruke for å holde deg selv ansvarlig for målene dine:

  1. Ta del i miljøet. Vi ønsker å hjelpe deg! Det er det hele vår business handler om! Hvis du ikke engasjerer deg, så mister du en stor del av magien. Hvem vil vel ikke ha en gruppe likesinnede mennesker på laget sitt som heier en fremover steg for steg?
  2. Sett påminnelser på telefonen. Planlegg treningsøktene dine som om de var avtaler du ikke kan gå glipp av. Sett på en alarm som går av i det du må begynne å preppe det sunne måltidet ditt . Slik unngår du å se på klokka og innse at du ikke har tid til å lage mat og ender opp med en usunn lettvintløsning.
  3. Fortell en coach når du har tenkt å komme på time. Ved å gjøre intensjonen din kjent for noen andre, så har du opprettet en forventning om at du skal gjøre det du har sagt.
  4. Skriv ut en kalender, heng den et synlig sted og kryss av alle dagene du satte av tid til trening eller gjennomførte det du hadde planlagt i forhold til kosthold. Det føles bra å ha en visuell fremstilling av egen suksess, og det vil forsterke intensjonene om å fortsette!
  5. Del historien din på sosiale medier eller et annet offentlig forum. Det er vinning i å dele intensjonen din med verden! Selv om ingen på sosiale medier følger deg opp og sjekker om du har god progresjon, så er det større sjanse for at du holder det du lover når du har gjort en offentlig statement.
  6. Ta fremskrittsbilder. For å kunne se progresjonen vår, så må vi huske hvor vi startet. Vi blir hele tida vant med hvordan vi ser ut fordi forandringen er subtil og gradvis. Ved å se tilbake på hvor vi startet og sammenligne det med der vi er nå, så kan vi virkelig gjøre opp status over hvor langt vi har kommet siden dag én.
  7. Sett et kvartalsvis målsettingsmøte med en venn. Hvis du er medlem på Monolitten CrossFit, så avtaler vi disse møtene med deg hvert kvartal, så snakk med oss slik at vi får det i kalenderen din. Hvis du ikke er medlem her, så anbefaler vi at du finner noen som også trenger en venn til å holde seg ansvarlig, og at dere har et avtale hvert kvartal for å vurdere progresjonen og sette mål for framtida.
  8. Minn deg selv alltid på hvorfor du gjør dette. Å ha et mål er bra, men hvis vi ikke vet hvorfor vi ønsker å nå det, så betyr det ikke så mye. Spør deg selv hvorfor det er viktig for deg å fokusere på trening og kosthold. Hvordan vil det påvirke livet ditt? Hvordan vil det føles? Det skader ikke å visualisere litt heller. Prøv å forestill deg selv som den personen du er dersom du når målene dine. Når du har et solid hvorfor, så må du minne deg selv på det daglig slik at du lever det og har det tett til hjertet.
  9. Ikke gjør dette til ”alt eller ingenting”. Det sies at Roma ikke var bygget på en dag, og det er sant! Vi er alle på en reise og ikke en kjapp tur på butikken. Du kommer til å møte på opp- og nedturer. Du kommer til å møte på platåer. Du kommer til å møte folk som setter spørsmål ved det du gjør, du vil møte stress og du kommer til å tvile på deg selv. Ikke la disse tingene kaste deg av veien. I stedet kan du anerkjenne dem, takke dem for at de har lært deg noe om deg selv, og fortsette med å gjøre fremskritt.
  10. Gi deg selv belønning for å nå mikromål. Alle liker vel en premie? Sett mikromål på veien mot de STORE målene dine og belønn deg selv for å oppnå dem. Et eksempel er at hvis noen ønsker å gå ned 15 kilo, så kan de gi seg selv en liten gave for hvert tredje kilo de blir kvitt. Noen som ønsker å fokusere på kosthold kan premiere seg selv for hver solide uke hvor de holder seg til planen eller spiser ute mindre enn 3 ganger. Disse premiene trenger ikke å koste penger – vær kreativ med ting du liker å gjøre og belønn deg selv!

Det finnes mange andre måter å holde deg selv ansvarlig, så finn ut hva som fungerer for deg. Det er ikke sikkert at det som fungerte en gang i tida fortsatt fungerer, så bytt litt på ting i ny og ned for å holde spenningen og motivasjonen over egen progresjon oppe.

Hvis du trenger hjelp til å starte din egen helse- og treningsreise, så ta kontakt med oss. Vi avtaler gjerne en gratis introsamtale med deg hvor vi prater om deg, din nåværende livsstil og målene dine før vi hjelper deg å legge en plan for hvordan du bør gå frem. Du kan booke en gratis introsamtale her.

Inspirasjon til teksten er fra Sarah Neal ved CrossFit816.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out