Fitnesspyramiden

Fitnesspyramiden

­

Mange har sett trenings- og kostholdsprinsipper satt inn i en form for pyramide, men hvorfor akkurat en pyramide? Hvorfor ikke et kakediagram eller annet skjema? Det er gode grunner til det, så la oss se nærmere på saken.

I vår industri (helse; trening og kosthold) fungerer pyramiden godt fordi den tar hensyn til prioriteringer og til at vi bør bygge en base. I en verden hvor de kuleste og mest avanserte trenings- og kostholdsprogrammene blir dyttet ned i strupen på forbrukerne, så er det kjempeviktig å opplyse og lære de som ønsker å gjøre endringer i trenings- eller livsstilsarbeidet sitt om viktigheten av enkelhet.

Prioriteringer

Alt du velger å gjøre innen trening og kosthold bør være effektivt i form av både resultater og tid. En pyramide viser oss hvilke aspekter av treningen og kostholdet vårt som trenger mest fokus, og hvilke aspekter som gir deg mest mulig ”bang for your buck”.

La oss se på pyramiden vi bruker i CrossFit og her på Monolitten. Nederst finner vi kosthold. Uansett mål, om du ønsker å gå ned i vekt, øke muskelmassen, redusere fettprosenten, få mest mulig ut av treningen osv., så bør din høyeste prioritet være kostholdet. Det er her du har mest og hente. Du kan naturligvis gå rett på å trene masse og til dels oppnå målene dine, men du kan oppnå mye mer (og ofte raskere) hvis du tar for deg maten først. På Monolitten CrossFit har vi også valgt å legge til søvn i pyramiden. Den er selve grunnmuren slik vi ser det. Mange kan nok kjenne seg igjen i at dårlige søvnrutiner gjør det vanskeligere å ta gode valg i løpet av dagen, og noen dager kjenner man at man fungerer på halv maskin. Det er mange fordeler med å prioritere søvnen, men det skal vi ta for oss i et annet innlegg.

Alt for mange, alt for ofte, legger mest innsats i detaljene. I stedet for å forbedre søvnen og kostholdet, så går de rett på detaljer i programmeringen for treningen. Igjen, ved å bruke pyramiden vil du forstå mer av hvilke områder av treningen eller kostholdet du bør fokusere på, og hvilke områder som er detaljer.

Å bygge en base

Jo større og mer solid base du bygger, jo høyere er potensialet for toppnivået ditt. Dette gjelder også for toppidrettsutøvere. Både CrossFit-utøvere og vi som trener for å holde formen, er ofte utålmodige og tror vi kommer til å se progresjon raskere enn alle andre. Profesjonelle utøvere brukes som eksempler på hvorfor man bør følge det mest intense treningsprogrammet, hvorfor man bør spesialisere seg tidlig i idrettskarrieren, og hvorfor man bør bruke de mest avanserte treningsmetodene. Profesjonelle utøvere spesialiserer seg ofte ikke tidlig (de driver med mange ulike idretter) og de BEHERSKER DET FUNDAMENTALE.

Hvis vi ser på en styrketreningspyramide, så ser vi at det gjøres feil i form av at noen bruker energien på intensitet, volum og hyppighet før de utvikler god bevegelseskvalitet. Ved å forbedre teknikk og bevegelseskvalitet først, så vil alt annet bli mer effektivt.

God bevegelseskvalitet vil åpne opp mulighetene for å mestre flere typer øvelser, samt å sette deg opp for god progresjon i styrketreningen – og – til syvende og sist, mer avanserte treningsmetoder.

Startet from the bottom now we’re here

Ikke glem basisen. Mestrer du det fundamentale, kommer du til å oppnå flere resultater enn du i utgangspunktet forventet. Det er ikke noe galt i å lære om avanserte trenings- eller kostholdsmetoder, men, hvis du er nybegynner eller litt viderekommen, så hold ting enkelt og praktisk.

Og husk, hvis du har en mangel på et hvilket som helst nivå av ‘pyramiden’, vil komponentene ovenfor lide.

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out