Hvordan opprettholde momentum i juleferien

Hvis du jobber hardt hele året for å opprettholde treningsvanene dine, så kan det hende du blir litt nervøs over jul og nyttår.

Kommer du til å miste momentumet ditt?

Kommer kondisjonen til å bli dårligere?

Kommer du til å bli svakere?

Kommer du til å legge på deg?

Vi får ofte disse spørsmålene når vi nærmer oss slutten av desember. Her får du svarene!

Vaner og forskning

Vaner kan være vanskelige å endre. Det er en dårlig ting når det er snakk om dårlige vaner, men det er strålende når vi snakker om sunne vaner. Du har en langsiktig treningsvane og den er det vanskelig å stoppe.

Hvis du trener regelmessig hele året, så trenger du ikke å bekymre deg for å miste momentum selvom du går glipp av noen økter over jul og nyttårs-perioden.

Og du kommer etter all sannsynlighet ikke til å miste den fysiske progresjonen din heller. Sannheten er av VO2-max, et mål for aerobisk utholdenhet, syker med cirka 4 eller 5 prosent etter omtrent 10 dager dersom du slutter helt å trene. Styrke og muskelmasse begynner å synke etter to til fire uker med inaktivitet.

Alt det er gode nyheter.

For det første så er jeg sikker på at du ikke kommer til å være fullstendig inaktiv i jula. Selvom du trener halvparten av det du vanligvis gjør, så slutter du ikke helt, så du bør ikke forvente å miste progresjonen din.

For det andre, så er juleferien fra cirka 24.desember til 2.januar. Det er bare 10 dager. Så styrken og muskelmassen din er mer enn trygg, og hvis du legger inn en økt i ny og ned, så er kondisjonen din trygg også.

Når det gjelder vektoppgang, så rapporterer WebMD.com at forskning publisert i Journal of Obesity viser at gjennomsnittlig vektoppgang over jul og nyttår er 0.4 til 0.9kg.

Men husk dette: du er ikke gjennomsnittlig. Du fokuserer på helse og trening og du har ingen planer om å legge på deg i det hele tatt. Ja, noen folk har fri fra jobb og trener eller beveger seg ikke så mye i ferien. De sitter på sofaen og tar en lur etter store måltid, og småspiser gjennom dagen. Og de drikker for mye. Alt dette kan resultere i at man går opp i vekt.

Men folk som har gode måltider med familie og venner, og holder seg aktive kan forvente å beholde vekta. Et ekstra saftig måltid eller to kommer ikke til å gi umiddelbar vektoppgang, på samme måte som en proteinshake ikke umiddelbart gjør deg ripped.

Den beste planen

Nyt ferien. Og hvis det betyr at du går glipp av noen økter, så ikke stress.

Men jeg vil ikke at du skal ødelegge noen vaner eller bli bekymret, så gjør dette: planlegg å få inn minst to eller tre treningsøkter mellom 23.desember og 1.januar. De kan være offisielle «Monolitten-økter», eller noe helt enkelt hjemme. I Beyond the Whiteboard finner du en hjemmeversjon av dagens økt hver eneste dag.

Det viktige er: planlegg disse øktene. Legg de inn i kalenderen slik at du gjennomfører.

Mellom øktene, planlegg to eller tre «aktiviteter». Det kan være så enkelt som å gå gjennom nabolaget og se på julelys eller dra å ake i en akebakke. Legg dette også inn i kalenderen.

Hvis du vet at du har store måltider på planen, få i deg grønnsaker og mat med mindre fett tidligere på dagen. Spis næringsrik mat dagen etterpå.

Hold deg til denne planen og kos deg. Ikke bekymre deg for et måltid, en cookie eller tapt fitness. Hvis du gjør det – se på kalenderen. Da innser du at du har planlagt seks aktiviteter på 11 dager, og alt føles med ett litt bedre. Også kan du minne deg selv på at du spiser faktisk næringsrik mat også.

Det som kan få folk i trøbbel er når de tenker «jeg har ikke trent på flere uker!». Det skaper negativitet og dreper momentum. Men hvis du alltid kan si «jeg gjorde noe bra for helsa mi forleden dag», så vil du aldri føle at du er ute av det.

Don’t worry. En dag eller to kommer ikke til å ta knekken på formen din, og hvis du bruker denne planen, så tar du med deg en hel del momentum inn i 2024!

This website or its third-party tools process personal data.
You may opt out by using the link Opt Out